Einde van de stage en begin van onze reis

Het gedeelte ´stagelopen´ zit er al weer op. We hebben afscheid genomen van de school, het gastgezin en alle mensen die we in vier maanden tijd hebben leren kennen in Mzambazi. Er was voor ons een afscheidsfeestje in het zusterhuis van de nonnetjes en een afscheidsfeestje in de school met de kinderen en één met de leerkrachten. We hebben heerlijk gegeten met de nonnen en het gastgezin en er werd zelfs een heuse taart gebakken die ze al zingend naar binnen kwamen brengen. De kinderen hadden traditional dances ingestudeerd, verschillende liedjes en drie meiden van standard 7 zongen een Engels afscheidsliedje. En dan het afscheid van de leerkrachten. Een fantastische speech van de headmaster en vele mooie woorden van de andere leerkrachten. Hieronder een paar zinnen uit de speech van drie pagina´s lang waar de tranen me bij in de ogen sprongen (dat is niet waar maar het klinkt gewoon zo heerlijk dramatisch).

You never felt lonely because you shared your smiles to everybody.

Something that i shouldn´t forget is you struggled to learn Tumbuka of which i´m sure you will as well speak when you get into Holland.

We are going to miss your jokes, smiles, steps and indead your personality.

The school appreciates the good and unforgetable work you did to ressurect the school library and by teaching the learners from standard 7 and 8.

Na deze ontroerende speech was het tijd om te dansen. Ik heb m’n ogen uitgekeken bij de dance moves van de leerkrachten. Fantastisch! Het was maar goed dat ik mijn tas al helemaal ingepakt had want op de laatste dag had ik daar geen tijd meer voor. Na het afscheid in de school moesten we nog langs verschillende mensen om afscheid te nemen en bleven er bij ons thuis ook maar mensen komen. Maar aan alles komt een einde. Na een paar uurtjes slaap namen we de bus om half 3 ’s nachts (de bus gaat alleen midden in de nacht) en de vader en moeder Nyirongo gingen met ons mee om ons in Mzuzu af te zetten en daar afscheid te nemen. En dan beginnen we aan onze reis…

In twee weken Malawi zien. Het moet ons lukken. We gaan 9 verschillende plekken bezoeken en verblijven dan twee nachten op iedere plek. Op de foto hieronder kun je zien hoe we gaan reizen. De eerste week zitten we aan het Lake Malawi om daarna het wildpark Liwonde te gaan bewonderen en vanuit daar zakken we af naar de hoogste berg van Malawi en de theeplantages. Na de theeplantages bezoeken we de twee grote steden Blantyre en Lilongwe. Op maandag 20 juni vliegen we weer terug en is het alweer vier maanden geleden dat dit avontuur begon…


Plaats een reactie